Akçakale

6 Aralık 2014 tarihinde tarafından eklendi.

AKÇAKALE
Urfa’nın ilçesidir. İl merkezinin güneyinde, Türkiye-Suriye sınırında kurulmuştur. Harran Ovası düzlüklerinin güneyindedir. Yüzölçümü 1.903 km2, denizden yüksekliği 360 m, Urfa‘ya uzaklığı 53 km’dir. Akçakale‘nin yerleşme ve idari tarihi çok eskidir. Yukarı Mezopotamya‘nın en önemli merkezlerinden olan Akçakale M.Ö. 5000-4000 yıllarında Sümerler’in, M.Ö. 2750 yıllarında da Sâmiler’in istilâsına uğramıştır. Târih boyunca çeşitli milletlerin istilasına da uğramış olan bölge, 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türkler’in eline geçmiştir. Daha sonraki dönemlerde bölge, Türk ve İslam pek çok beylik ve devletin hakimiyetine girmiş, nihayet Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır Seferi (1516-1517) sırasında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Toplam nüfusu 38.460, nüfus yoğunluğu 20, ilçe merkezinin nüfusu 11.184’dür.İlçenin geçimi tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, mercimek, nohut, pamuk, susam en çok ekilen tarım ürünleridir. Koyun beslenir.1966 yılında ilçe olan Akçakale(adı daha önce Harran idi)‘deki tarihi eserlerin başlıcaları; Harran’daki dünyanın en eski üniversitesi ve rasathanesinin bulunduğu Ay Sin Tapınağı’ndan kalma sur kalıntıları, Tek tek Dağı’ndaki Şuayıp (Şuayb Peygamber) şehri harabeleri’dir. Harran, Akçakale ilçesinin bir kasabasıdır. 1966’ya kadar ilçe merkezi olan Harran, bu tarihte ilçe merkezinin Akçakale’ye taşınmasıyla adı geçen ilçeye bağlı bir kasaba olmuştur.

İlçe merkezinin kuzeyinde ve Akçakale Urfa kara yoluna 11 km mesafededir. Yeni adı Altınbaşak’tır. Tarih çağları boyunca çok önemli kültür ve ticaret merkezi olan Harran (Altınbaşak) bugün küçük bir kasabadır. Kasabanın çevresi, eski öneminin izlerini taşıyan harabelerle doludur. Tarıma çok elverişli olan Harran Ovası, yağış aldığı yıllarda verimi oldukça yüksektir. Ovanın verimini arttırmak için sulanması gerekmektedir. Bu yüzden ele alınan Aşağı Fırat Projesi gerçekleştiğinde ova Türkiye’nin ikinci Çukurovası olacaktır. Karayoluyla Urfa’ya bağlı olan ilçe merkezi, Haydarpaşa-Bağdat demir yolu üzerindedir. Ayrıca Akçakale, Türkiye-Suriye arasındaki gümrük kapılarımızdan biridir.

akçakale

akçakale

Akçakale Caddesi

Akçakale Caddesi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.