Ali Kemal

6 Ocak 2015 tarihinde tarafından eklendi.

ALİ Kemal (1867-1922)
Gazeteci, yazar ve siyaset adamı. İstanbulludur. Asıl adı Ali Rıza‘dır. Mülkiye’de okumuştur. Yazılarına Ali Kemal diye imza atmış ve öyle tanınmıştır. Bir süre Paris ve Cenevre‘de bulunmuş, 1888’de Türkiye’ye döndükten sonra siyasi faaliyetlerinden dolayı memuriyetle Halep‘e uzaklaştırılmıştır. Halep’te beş yıl kaldıktan sonra İstanbul‘a geldi ve tekrar Paris’e gitti. Paris’ten İkdam gazetesine yazılar gönderdi. II. Meşrûtiyet‘te (1908) tekrar yurda döndü. İkdam’m başyazarı oldu. Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na girerek İttihat ve Terakkî’nin karşısında yer aldı.

Peyam gazetesini çıkardı (1913). Mütareke’de Dâmad Ferid Paşa kabinesinde Maarif (Millî Eğ.) ve Dahiliye (İçişleri nazın) bakanı oldu (1919).Asıl talihsiz ve basiretsiz tercihleri bunlardır. Nazırlıktan ayrıldıktan sonra Peyam-ı Sabah gazetesi ile birleştirerek Peyam-ı Sabah’ı çıkardı. Gerek nazır, gerek yazar olarak Milli Mücadele’ye karşı çıktı. İttihatçılardan nefret ediyor, Millî Mücâdele’yi de bir İttihatçı hareketi gibi görmekten kurtulamıyordu. Zafer’den sonra Nureddin Paşa tarafından İzmit‘e getirtilerek halka linç ettirilmek suretiyle öldürtüldü (18 Kasım 1922). Siyasi yazılar dışında edebiyat ve tarihe dair yazılar yazan Ali Kemal, Peyam’ın edebiyat ekinde Rıza Tevfik, Yahya Kemal, Yakup Kadri gibi değerli kalemleri bir araya getirmiş ve tanınmalarını sağlamıştır. Zeki ve kültürlü bir kimse olduğu halde siyasi hırs ve aşırı partizanlık sebebiyle Milli Mücadele’yi doğru değerlendirememesi kendisini feci bir akıbete sürüklemiştir.

Paris Musahabeleri, Yıldız Hatırat-ı Elimesi, Fetret, Tarih-i Siyasi bazı kitaplarıdır. Hatıralarını Ömrüm başlığı altında Peyam-ı Ebedî’de yayımlamıştır.

Ali Kemal Bey (1867 - 1922)

Ali Kemal Bey (1867 – 1922)

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
DEYİM ANLAM