BAZİ ÖNEMLİ MADENLER ALTIN (Au)

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

BAZİ ÖNEMLİ MADENLER
ALTIN (Au) Değerli bir madendir. Son derece ince yapraklar ya da teller haline getirilebilir. Genellikle bakır, gümüş gibi başka madenlerle yapağı alaşımlar kulla­nılır.
ALÜMİNYUM (Al) Hafif bir madendir. Kolay paslanmaz, sağlam alaşımlar mey­dana getirir. Isıyı ve elektriği iyi iletir. Alüminyum alaşımları el aletlerinden ta­şıtlara kadar birçok alanda kullanılır. ANTİMON (Sb) Sert, kolay kırılan bir madendir. Antimon-kurşun alaşımı baskı makinelerinde kullanılır. BAKIR (Cu) Isı ve elektriği gümüş dışın­da bütün öbür madenlerden daha iyi ile­tir. Elektrik akımı taşıyan tel ve kablo­larda geniş ölçüde kullanılır. BOR (B) Çeliğe katılarak son derece sert bir alaşım elde edilir. CIVA (Hg) Normal ısı derecelerinde sıvı halde bulunan tek madendir. Termomet­re yapımında kullanılır. ÇİNKO (Zn) özellikle demirin üzerinde paslanmaz bir tabaka meydana getirmek için kullanılır.
DEMİR (Fe) Bütün madenler içinde en çok kullanılanıdır. Çelik gerçekte bir demir-karbon alaşımından başka bir şey değildir. Çelik alaşımları çeliğe tungsten, vanadyum gibi madenlerin katılmasıyla elde edilir.
GERMANYUM (Ge) Transistorlu radyo-lardaki minik transistörler germanyum kristallerinden yapılır. GÜMÜŞ (Ag) Değerli, beyaz bir maden­dir. Paslanmazsa da, kükürt dumanına tutulursa lekelenir. Isıyı ve elektriği çok iyi iletir.
KADMİYUM (Cd) Elektroliz yöntemiyle demirin üzerine kaplanarak paslanmayı önler. Nükleer reaktörlerin kontrol çu-bukiarı kadmiyumdan yapılır. KALAY (Sn) Okadar yumuşak bir ma­dendir ki, bıçakla kesilebilir. Çoğunlukla paslanmayı önlemek için, çelik, bakır gibi madenlerin üzerine kaplama yapı
mında kullanılır.
KOBALT (Co) Güçlü mıknatısların ve kesme aletlerinin yapımında kullanılır. KROM (Cr) Parlak, kararmayan bir ta­baka elde etmek için başka madenlere katılır. Aynı zamanda paslanmaz çelik yapımında da kullanılır. KURŞUN (Pb) Yumuşak, ağır bir ma­dendir. Ergime noktası düşüktür. Paslan­maya karşı dirençlidir. Akümülatörlerde, kablo kılıflarında ve damlarda kullanılır. LİTYUM (Li) Bütün madenler içinde en hafifidir. Lityum-Kurşun alaşımları ışı­madan korunmak için yapılan siperler­de kullanılır.
MAGNEZYUM (Mg) Hafif bir maden­dir. Havada parlak beyaz bir alev çıkara­rak yanar. En çok ışık üretiminde kul­lanılır. Alaşımları sağlamdır. MANGANEZ (Mn) Sert, kolay kırılan bir /nadendir. Sert çelik alaşımları elde etmekte kullanılır.
MOLİBDEN (Mo) Sağlam, sert bir ma­dendir. Ergime noktası yüksektir. Çelik alet yapımında kullanılır. NİKEL (Ni) özel çelik alaşımlarında, özellikle de paslanmaz çelik yapımında geniş ölçüde kullanılır, PLATİN (Pt) Değerli bir madendir. Pas­lanmaya karşı çok dirençlidir. SODYUM (Na) Çok yumuşak bir ma­dendir. Suyla reaksiyona girer ve havada çabucak çürür. Atom reaktörlerinin ba­zılarında ısı çıkarmak için sıvı halde kullanılır.
TİTAN (Ti) Sağlam bir madendir. Pas­lanmaya çok dirençlidir. Türbin kompre­sör kanatlarında, motor kapaklarında ve uçak kanatlarının yapımında kullanılır. TUNGSTEN (W) Bütün madenler içinde ert',ime noktası en yüksek olanıdır. (3.38CTC). Elektrik ampullerinin yapı­mında geniş ölçüde kullanılır, URANYUM (U) Ağır, radyoaktif bir ma­dendir. Nükleer enerji kaynağıdır. VANADYUM (V) özel çelik alaşımların­da kutlanılan bir madendir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Anlatım İlkeleri