BULUTLAR VE YAĞMUR

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

BULUTLAR VE YAĞMUR
"Buharlaşma" denen bir olay sonucunda, yeryüzündeki sular gaz haline gelir, yani su bu­harına dönüşür. Hava su buharını içinde tutar. Havanın ne miktarda su buharı tutacağı sıcaklığı­na bağlıdır. Hava nekadar sıcaksa, okadar çok su buharını kaldırabilir.
Bir hava kütlesi soğuyunca, öyle bir nokta gelir ki, buna çiğ düşmesi için gerekli sıcaklık de­recesi denir. Bu derecenin altındaki hava içindeki bütün nemi su buharı halinde tutamaz. Bu yüz­den fazla su buharı, havanın içinde her zaman bu­lunan tozlar ve polenler (çiçek tozları) gibi-zer­recikler üzerinde yoğunlaşarak ya su damlacık­ları haline (yağmur) gelir, ya da hava yeterince sınırları dar bölgede toplanmıştır. Troposferde ısı yükseğe çıkıldıkça azalır; sıcaklık bin metrede bir 6°C düşer.
Troposferin üzerindeki ikinci tabaka stratos­ferdir. Stratosferin en alt tabakalarında buz gibi soğuk rüzgârlar eser. Ama daha üst tabakalarda hava son derece durgundur, daha doğrusu hava yoktur.                                 .
Stratosferin üzerindeki tabaka iyonosferdir. İyonosfer Dünya atmosferinin en dış ve yoğunlu­ğu en az tabakasıdır. Radyo, telsiz haberleşme­lerinde iyonosferin büyük önemi vardır. Uzun ve orta radyo dalgalarını bu tabaka gerisin geri dünyaya yansıtır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
NİCEL – NİTEL ANLAMLI SÖZCÜKLER