Derisidikenliler

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

Derisidikenliler, *denizkestaneleri, *denizyıldızları gibi üyelerine kıyılarda çok bol rastlanmasına karşın çok iyi tanınmayan omurgasız hayvan şubesi (Echino-derma ya da Echinodermata). 5 300 türü bulunan deri­sidikenliler şubesi üyeleri, 5 bakışımlı kol, genellikle dikenli içiskelet kabuğu, su emip boşaltarak hareket etmeyi ve beslenmeyi sağlayan çok küçük boru biçi­minde ayaklar, öbür hayvanlarmkine benzemeyen iç dolaşım sistemleri gibi özellikleriyle, geri kalan omurga­sızlardan büyük ölçüde farklıdırlar. Bazı yönlerden
omurgalılara benzerler ve omurgalı hayvanlarla aynı atadan türemiş oldukları ileri sürülmektedir. Ama pek çok yönden ilkel yaratıklardır ve denizlerde varlıklarını sürdürmeyi başarmışlarsa da, deniz dışında hiçbir ortama yayılamamışlardır.
Devburunlu vatoz, sıcak ılık ve soğukça denizlerde yaşayan, özkedibalığıgiller (Rajidae) ailesinden balık türü (Raja oxyrhynchus). Kıyı ile 300 m dolaylarındaki derinlik arasında yaşayan devburunlu vatozun boyu 120 cm'yi bulabilir; kumlu, çamurlu, yumuşak diplerde balıkları ve omurgasızları avlayarak beslenir. Etinin lez­zetli olmasının yanı sıra, bol yağ içeren karaciğerinden ilaç ve yağ sanayilerinde yararlanılır.
Deve, gevişgetiren memelilerden hörgüçlü iki türün ortak adı. Lama, alpaka, guanako ve vikunya türleriyle birlikte devegiller (Camelidae) ailesini oluşturan iki deve türünden Asya'ya özgün olan Asya devesi ya da ikihörgüçlü deve (Camelus bactrianus) t.Ö. IV.-III. yy' larda, anayurdu Kuzey Afrika ve Ortadoğu olan Afrika devesi ya da tek hörgüçlü deveyse (Camelus dromeda-rius) Î.Ö. IV. yüzyılda evcilleştirilmişlerdir. Omuz başın­dan yere kadar yükseklikleri 2,3 m'yi bulabilen, kavisli boyunlu, uzun kafalı, küçük kulaklı hayvanlar olan develerin gözlerinde kumun girmesini önleyen uzun kir­pikler bulunur; burun delikleri, etli dudaklarının oldukça yukarısında yer alır; bacakları ince-uzundur. Ayaklarındaki iki parmak arasında bulunan perde, par­makların iki yana ayrılmasını ve kumda rahat yürü­meyi sağlar. Develer çölde 6-8 gün bir şey yiyip içmeden sağ kalabilir, hiç su içmeden 1 000 km yol alabilirler. Su bulunan bir yere erişince 90 litreden çok su içerek dokula­rında depolarlar. Ayrıca, sidiklerinin aşırı yoğun olması da su depolamalarını kolaylaştırır. Su yitimini engelle­yici özelliklerinden biri de, gün boyunca beden sıcaklık­larını denetleyip yükselmesini engelleyerek, terleme oranlarını düşürebilmeleridir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KONUYU SINIRLANDIRMA