Fil

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

Fil, filgiller (Elephantidae) ailesini oluşturan Elephas
Kenya'daki Amboseli Ulusal Parkı'nda niteleyici savunma durumuna geçmiş bir Ol sürüsü.Disi flller.içle-rinden bir yaşlı dişi filin önderliğinde birarada yaşarlar. Fotoğrafta fillerin arasında gezinirken görülen küçük beyaz balıkçıl kuşları, fillerden ürküp kaçan böcekleri yiyerek beslenirler ve Loxodonta cinslerinin üyelerine verilen ortak ad. Karada yaşayan memelilerin en büyük ve en güçlüleri olan fillerin, günümüzde yaşayan iki ana türü vardır: Daha iri olan, boyu 7 m'yi geçebilen Afrika fili (Loxo-donta africana); daha küçük yapılı, boyu 6 m kadar olan Asya fili ya da Hindistan fili (Elephas maximus). Her iki cinsin üyelerinin de niteleyici özelliğini oluşturan hor­tum, esnek, kaslardan yapılı bir borudur; ucunda, yap­raklan ve otlan alıp ağza götürmeye yarayan parmak gibi iki uzantı yer alır. Trompet gibi bir ses çıkaran bu hortum, haberleşmede de kullanılır. Azı dişlerinin çok değişmiş biçimi olan ünlü fil dişleri, hayvanın ömrü boyunca sürekli büyüyüp, uzunluğu 3,18 m'yi ağırlığı 160 kg'yi bulabilir. Filler çok iri yapılı olmalanna karşın hızlı hareket edebilir, 45 m boyunca saatte 40 km hızla koşabilirler. Sürüler halinde yaşayan, fillerin belirli bir çiftleşme mevsimi yoktur. 21 ay süren gebelik dönemi sonunda, dişi fil, sık siyah tüylerle kaplı, omuzbaşından yere kadar yüksekliği 90 cm olan bir tek yavru doğurur. 2 yıl ana sütüyle beslenen yavru, memeden kesildik­ten sonra 2 yıl daha annesinin yanında kalır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.