Glusitler

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

Glusitler iki sınıfa ayrılır:
–  Glisemik endeksleri yüksek (yani kötü) glusitler, me­tabolizma üzerinde ters etkiler yaratırlar; yorgunluk ve hal­sizlik gibi.
– Glisemik endeksleri düşük (yani iyi) glusidler genelde gerekli özbesinleri bol miktarda içerirler (vitamin, mineral tuz ve oligo elementler).
Aynı şekilde lipitlerden de (yani yağlar) bu şekilde afa­ki ve yetersiz bahsetmek zararlıdır. Çünkü bunların "iyi" olanları vardır (balık, zeytinyağı, kazyağı gibi) ve kolesterolü düşürürler; bir de "kötü" olanları vardır ki hem vücut­ta hem de damar içinde yağ birikimi yaparlar (tereyağı, sı­ğır, koyun ve domuz etinin yağı gibi). Proteinlere gelince, bunların da hayvansal mı yoksa besinsel mi olduklarını belirtmek gerekir. Zira bunlar birbi­rinden farklı şeylerdir. Böylece anlaşılıyor ki, besinsel dengeden söz ederken, bu besin ailelerinin arasındaki farkları belirtmemek pek akıllıca sayılmaz. Böyle "uyduruk" diyetlere takıntı yaparak, ziraat en­düstrisinin ve medyanın tuzağına düşersiniz.
Öte yandan Fransa'nın bazı ünlü alıcılarının ay sonunu getirmek uğruna eski çağların diyetçilerinden esinlenip ha­zır yemekler üretmeleri de acınacak bir durumdur. Bizim burada savunduğumuz ilkeler bu eski fikirleri ebediyyen ve resmen silip süpürdüğünde, bu kişilerin imaj­larının ne hale geleceğini ve ne denli utanacaklarını tahmin edebiliyoruz.    Enerjik olmayan özbesinlerm rolleri tamamlayıcıdır ve sadece tüm metabolik işlevlerin doğru işlemesini garanti altına almakla kalmazlar, bir de organizmanın canlılığını ve sağlığını korurlar.
Alışveriş yaparken, gıdaları besinsel içeriklerine göre seçmek gerekir. Aynı dikkati gıdaları saklar ve pişirirken de göstermek gerektiği gibi… İşte, seçimlerinizi doğru ya­pabilmeniz için size bazı genel bilgiler:

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Öneri Anlatan Cümleler