Nasıl Nefes Alırız ?

19 Aralık 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Ciğerler bir körük gibi çalışır. Şişince oksijenli havayı içine çeker, sonra kasılarak, kan ve hücrelerin attığı karbondioksiti dışarı çıkarır.Akciğerler esnek organlardır. Nefes alıp verirken hacimlerini büyütüp küçültürler. Nefes almak için şişerek hacimlerini arttırır, havayı boşaltmak için kasılıp küçülürler.

Ciğerlerin bu hareketlerine diafram denilen ince bir kas kumanda eder. Bu kas, yani diyafram, ciğerlerin altında bir zar tabakası halindedir. Diafram kasılınca daralır, ciğerlere daha geniş yer bırakır ve ciğerler şişer. Diafram gevşeyince yukarı doğ ru genişler ve ciğerler sıkışarak içerdeki havayı dışarı verirler.

Nefes aldığımız zaman hava burnumuzdan ve ağzımızdan girer, nefes borusundan geçip ciğerlere gider. Oradan havanın bileşimlerinden biri olan oksijenin bir kısmı kana geçer. Toplar damarlar da karbondioksitli kanı ciğerlere getirmiştir. Ciğerler gevşeyip hacimlerini arttırırlarken karbondioksidi yine nefes borusu, burun ve ağız yoluyla dışarı atarlar.Diyafram erkeklerde yukarıdan aşağıya, kadınlarda arkadan iki yana doğru hareket eder. Kadınlardaki bu değişiklik gebelik sırasında çocuğa zarar gelmemesi içindir.

nefes almak

nefes almak

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
NEKROLOJİ