ULUSLARARASI SAAT VE TAKVİMİN KABUL EDİLMESİ

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

ULUSLARARASI SAAT VE TAKVİMİN KABUL EDİLMESİ 
 

      Türk toplumunu, çağdaş toplumlar seviyesine çıkarmak ve devletlerarası ilişkileri kolaylaştırmak için takvim, saat ve sayıların değiştirilmesi gerekiyordu.

      Osmanlı İmparatorluğunda Hicri takvimle beraber bir de güneşin devrine göre hazırlanan Rumi takvim kullanılmaktaydı. 26 Aralık 1925 tarihinde kabul edilen kanunlarla Hicri ve Rumi takvim bırakılarak Miladi takvim kabul olundu. Alaturka saat yerine de milletlerararası saat usulü kabul edildi. Bunlardan başka, milletlerarası ölçü sistemi alındı. Hafta tatili olarak kabul edilen Cuma günü yerine, Pazar günü resmi hafta tatili günü olarak kabul edildi.

      Laiklik prensibini kabul eden, kişiyi, dinsel düşünce ve ibadetlerinde serbest bırakılan Cumhuriyet rejimi, dinsel alanda da reform ve devrim yapmak gereksinmesini duymuştur. Layiklik prensibi, milli birliklerin kurulmasında ve kuvvetlenmesinde etkisi olan bir unsurdur. Bu bakımdan, İslamiyete bağlı olan milletimizin bu yoldaki gereksimini karşılayacak çeşitli kuruluşlar meydana getirildi.

      1949 yılında ilkokullara, 1956 senesinde ortaokullara din dersleri konuldu. Bu derslere devam zorunluluğu olmamakla beraber, isteyen öğrencilere gereken dinsel bilgiler verilmektedir. Yine memleketimizde devrimlere bağlı, kültürlü din adamları yetiştirmek maksadıyla İmam-Hatip Okulları açıldı. Dini ve İslami bilgiler üzerinde uzmanlık yapmak isteyenler için İlahiyat Fakültesi açıldı (1950). 1967-1968 öğretim yılından itibaren liselere din dersleri konulmuştur.

      Bu okullarda yetişen müspet bilimlerle takviye edilmiş aydın din adamlarının yaratacağı dinsel duygular, artık köstekleyici değil, yürütücü ve ilerletici olacaktır.
 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI