ALKOL YASAKLANABİLİR Mİ?

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

ALKOL YASAKLANABİLİR Mİ?
Alkol ile mücadele tarih boyunca devam ede-gelmiştir. Günümüzde de alkol, bazı İslâm ülkelerin­de yasaklanmıştır. Türkiye gibi liberal ve laik ülkelerde de, batı ülkelerine göre alkol tüketimi ve alkolik azdır. Büyük batılı ülkeler bile zaman zaman alkolü yasaklamışlardır. Birinci Dünya Savaşı son­rasında savaş sefaleti sonucu alkole olan hücum nedeniyle alkol, bazı ülkelerce yasaklanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1920-1933 yıllarında yasak­lanması denenmiştir. Fakat Amerika'daki yasak, al­kol serbest olan Kanada'dan İskoç viskisinin, Küba'dan Fransız şaraplarının getirilerek, satışları­nın el altından sürdürülmesine sebep olmuş, böyle­ce bu içkiler daha pahalı olduğu halde, daha aranır duruma gelmiştir. Böylece politikacı ve yöneticiler alkolün, ceza ve yaptırımlarla değil, zararlarının halka anlatılarak ve halkı eğiterek önlenebileceğine inan­mışlardır. Fakat aynı yetkililerin, alkolü öven veya doğrudan değil de "Bu kapağın altında alkolsüz bira" veya "sade bira" gibi reklâmlarla alkollü içki tüketimini anımsatan ve aratan TV ve radyo reklâm­larını, ve filmlerin büyük çoğunluğunda dostluk kur­ma, efkâr giderme ve bunalım çözme amacı ile alkol kullanımını sergileyen sahneleri yayınlamaları alkol kullanımını dolaylı yönden özendirici etki yaparak, al­kolün zararlarına ait eğitim ve diğer çalışmalardan daha baskın çıkmaktadır.
Bütün kötülüklerinin bilinmesine karşın, alkol tü­ketimi azaltılabiliyor mu? Bunun cevabı maalesef ha­yırdır. Bira ve şarap olarak yıllık kişi başına düşen içki miktarı 100 litre ve daha fazla olan ülkeler ara­sında İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika, Avust­ralya, Belçika, Çekoslavakya ve Avusturya önlerde gelmektedir. Bunlara viski, votka vb. distile ve alko­lü yüksek içkiler eklendikçe sorunun önemi anlaşılı­yor. Türkiye'de bile yıllık hafif alkollü içki tüketimi 10 litre üzerine çıkmıştır; kişi başına rakı tüketimi 11 litre üzerindedir. Türkiye'de 1930'da, kişi başına alkol tü­ketimi 1 litre kadardı.
Alkol tüketim artışı, çağımızda ekonomik ve sos­yal istilaya hedef gösterilen Güney Amerika'da % 200, Afrika'da % 400, Asya'da % 500 ve bütün dünya ortalamasında ise °/o 125 kadardır (Dünya Sağlık Teşkilatı Raporu). Uygar ülkelerde ise bu ar­tış son senede şöyledir: İngiltere % 50, Danimarka, % 113, Batı Almanya % 113. Görülüyor ki, gerek dünya genelinde, gerekse Avrupa kıta topluluğu için­de en hızlı alkollü içki tüketicisi ülke biz olmuşuzdur. Türkiye'de tüketilen alkollü içkinin % 75-80'i biradır. Bunun % 78'ini özel sökter, % 22'sini Te­kel üretmektedir. Son senelerde bira dahil, her tür­lü içki kolayca ithal edilir olmuştur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
TÜRKÇEDE HAYVAN İSİMLERİ