ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM

14 Ağustos 2013 tarihinde tarafından eklendi.

Öykülemeli Anlatım: Yaşadığımız bir olaya karşımızdakini de katmak, heyecanlandırmak, zihinsel ve duyusal olarak olayın içine çekmek amacı taşıdığımızda başvurduğumuz anlatım biçimidir.

*   Öykülemede olay, kişi, çevre, zaman öğelerine yer verilir.

*   Betimlemeli anlatım gibi sanatsal türlerde kullanılır.

ÖRNEK:
Ay bir karış yükselmişti. Koruluğun bitimine dek ağaçların arasında gizlenerek ilerledi. Bir ağacın arkasından başını uzatarak yoncalıklardaki gölgeleri seçmeye çalıştı. Yerden biraz ot kopardı. Kirli elleriyle yorgun gözlerini ovaladı. Bakışlarını tekrar yoncalıklara çevirdi. İşte oradaydı. Tekrar gözlerini sildi. O an korkunç bir ses, bir gürültü duydu. Yumuşak ve ılık toprağa boydan boya uzanıp öylece kaldı.

Bu parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
A) Öyküleme                B) Betimleme
C) Tartışma                   D) Açıklama
E) Tanımlama

ÖRNEK:
Sofraya hep birlikte oturduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına, ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik babam bağdaş kurarak başköşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı. Karşısında annem otururdu. Babam yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden yararlanmıştır?
A)   Betimleme – öyküleme
B)   Öyküleme – örnekleme
C)   Betimleme – açıklama
D)   Açıklama – öyküleme
E)   Açıklama – örnekleme

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
DOĞRUDAN ANLATIMLI CÜMLE